AJURVEDSKI ČAJ za poživitev - Kapha
- 95°C
- 5-7 min.
- 4 g/200ml
Opis izdelka
Uravnoveša KAPHA došo.
Ogreva, pospešuje prebavo in presnovo. Prevladujoča sestavina je ingver, zaradi katerega je njegov temeljni okus blago pekoč. Vsebuje še koriander, kardamom in kurkumo, zaradi teh začimb učinkuje zelo spodbudno na prebavo. Pikantno aromo in učinkovanje zaokrožijo nageljnove žbice in muškatni orešek. Za boljšo prebavo in poživitev vseh presnovnih dogajanj v telesu ga pijemo uro pred obrokom ali uro do dve po njem.
Ajurveda je najstarejša znanost o naravnih zakonitostih življenja; beseda sama pomeni »znanost o življenju«. Izvira iz Indije, njeni začetki pa segajo okoli 5000 let v preteklost. Človeško telo vidi kot celoto, kot soobstoj fizične, mentalne in duhovne energije.
Težave z zdravjem se pojavijo zaradi neravnovesja na eni ali več ravneh, ki jih je za ponovno vzpostavitev zdravja potrebno uravnovesiti. Ajurvedske diagnostične metode zaznajo neravnovesja že v najzgodnejših stadijih in jih spomočjo različnih tehnik, med katerimi so pravilna prehrana in uporaba primernih začimb in zelišč ključnega pomena, privede nazaj v stanje ravnovesja in spet sijočega zdravja. Zato je ajurveda izrazito preventivne narave: ker bolezen spozna v najzgodnejšem stadiju ali v sami kali, lahko prepreči njen razvoj.
Značilnost ajurvede je, da ne deluje na hitro in samo odpravlja simptome, ampak da z upoštevanjem naravnih zakonitosti spodbuja samozdravilne sposobnosti telesa in težave z zdravjem izkoreninja v samem viru. Zdravljenje z ajurvedo tako traja dalj časa, vendar omogoča, da je ponovno vzpostavljeno ravnovesje, to je zdravje, trajno.
Ajurveda pozna tri osnovne »značaje«, »narave« ali doše, ki sooblikujejo vsakega posameznika v povsem samosvojo osebo tako na fizični kot na mentalni in duhovni ravni. To so vata, pitta in kapha doša. Navadno v vsakem izmed nas ena od njih naravno prevladuje ali do skoraj enako močnega izraza prideta dve doši, medtem ko so osebe z enakim razmerjem vseh doš redke. Za optimalno zdravje in dobro počutje moramo stalno skrbeti za uravnovešanje doš, posebno »glavne« doše, ki nas najmočneje oblikuje. To delamo predvsem z upoštevanjem prehrane, vrste dela in drugih dejavnosti, ki so primerne za posamezne doše ali kombinacije doš.
Težave z zdravjem se pojavijo, če je katerakoli teh doš v neravnovesju, ki nastane zaradi načina življenja, prehrane, vremena in drugih vplivov. Pri uravnovešanju doš so med drugim bistvenega pomena ajurvedski čaji, ki s svojimi okusi in delovanjem učinkujejo na neuravnovešene doše in jih približujejo ravnovesju.
Priprava
Ker ajurvedske čaje sestavljajo predvsem začimbe (korenike, semena, lubje), svoje dobrodejno učinkovanje razvijejo šele, ko jih nekaj časa kuhamo. Poleg tega se sestavine celo med kuhanjem sproščajo počasi in postopoma, zato lahko isti čaj uporabimo dvakrat ali trikrat.
Najprej pripravimo preliv, tako da žličko čaja prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo vsaj pet minut in precedimo. Nato spet odmerimo enako količino vode, damo čaj v hladno vodo, zavremo in na najmanjšem možnem ognju v pokriti posodi kuhamo nekaj minut. Nato posodo odstavimo z ognja, pustimo okoli pet minut in precedimo. Čaj je močnejšega okusa kot prvi preliv in učinkuje močneje. Enako, le da naj čaj vre pet do deset minut, lahko pripravimo še drugi zavretek.
Ker imajo ajurvedski čaji zelo izrazite in močne arome, za njihovo pripravo ne uporabljamo istih posod kot za zelene in črne čaje.